Verslavingszorg: veelgestelde vragen en antwoorden

Heb je altijd al dingen willen weten over verslavingen en verslavingszorg, maar wist je nooit zo goed aan wie je ze kon stellen? In deze blog enkele vragen en hun antwoorden over verslavingszorg.

Wat is verslavingszorg?

Verslavingszorg is het hele pakket aan behandelingen, hulpverleners en andere aspecten die betrokken zijn bij het bieden van goede hulp om van een verslaving af te komen. Dat houdt in, in geval van Connection SGGZ, dat er een intake plaatsvindt, maar ook dat er hulp wordt geboden aan familie, vrienden en andere naasten van de verslaafde en dat er een nazorgtraject is. Bij de behandeling zelf zijn meerdere hulpverleners betrokken, zoals een coach, een arts, psycholoog, begeleiders van ontspanningsactiviteiten, etc.

              Daarnaast speelt de omgeving grote rol in de behandeling. Niet alleen de mensen met wie de patiënt wordt omringd, maar ook de fysieke omgeving.

              Verder is er bij verslavingszorg sprake van een fysieke en mentale behandeling. Vaak is het zo dat het lichaam eerder is afgekickt van het verslavende middel, maar het hoofd nog niet. Daarom wordt er bij verslavingszorg aan zowel lichaam als geest aandacht besteedt.

Welke stappen kan ik ondernemen om van mijn verslaving af te komen?

De eerste, en tevens ook belangrijkste stap is: zoek hulp. Klop aan bij je huisarts of iemand die je vertrouwt en laat je doorverwijzen naar de verslavingszorg. Na die doorverwijzing kun je een afspraak gaan maken voor een intakegesprek. Aan de hand van dat intakegesprek zal de hulpverlener gaan kijken of jij genoeg hebt aan ambulante verslavingszorg of dat je opgenomen zal worden voor klinische zorg. Welke vorm het zal worden is afhankelijk van een paar zaken, zoals de ernst van je verslaving, welke wensen jij en/of je omgeving heeft/hebben en wat er mogelijk is bij de zorginstelling. Connection SGGZ biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid, mocht er sprake zijn van een klinische behandeling, om naar hun afkickkliniek in Zuid-Afrika af te reizen. Even weg zijn uit je vertrouwde en dagelijkse omgeving kan namelijk wonderen doen voor je herstel. En mocht Zuid-Afrika je te ver weg zijn voor een klinische behandeling, dan hebben ze ook dichterbij huis nog een kliniek, in Limburg.

              Kortom: wil je van je verslaving afkomen, zet dan die eerste, belangrijke stap en zoek hulp.

Zitten er kosten verbonden aan het ontvangen van verslavingszorg?

Verslavingszorg valt onder Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg en iedere persoon die een zorgverzekering heeft afgesloten bij een Nederlandse zorgverzekering hoeft geen cent te betalen; verslavingszorg wordt volledig vergoed.

Bron: www.connection-sggz.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *